Mam do roziwazania 4 zadania. Proszę o pomoc.
zad.1
Wyznacz wartości parametru a, a∊ℛ, dla których równanie (cos x − √22 )( sin x− a )=0 ma
trzy różne roziwązania w przedziale <0, 2π>
zad.2
Wyznacz wartości parametru k, k∊ℛ, dla których równanie (sinx + 12 )(cos x+ 2k)=0 ma
cztery różne rozwiazania w przedziale <−π,π>.
zad.3
Wyznacz wartości parametru k, k∊ℛ, dla których równanie (sinx − cos x)(sin x + 0,5k )= 0 ma
cztery różne rozwiazania w przedziale <0, 3π2 >
zad.4
Wyznacz wartości parametru m, m∊ℛ, dla których równanie (2cos x−1)(sin x −m)=0
ma cztery różne rozwiązania w przedziale < − π2 , 3π2 > z których trzy są dodatnie.
| √2 | ||
cosx= | ||
| 2 |
z.2
( sin x + 0,5)*( cos x + 2 k) = 0 < − π ; π >
sin x + 0,5 = 0 lub cos x + 2 k = 0
sin x = − 0,5 lub cos x = − 2k
Równanie sin x = − 0,5 ma 2 rozwiązania w podanym przedziale
Aby drugie równanie miało 2 rozwiązania musi zachodzić
− 1 ≤ − 2 k < 1 / : ( − 2 )
0,5 ≥ k > − 0,5
Odp. −0,5 < k ≤ 0,5
================