matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
saaa:
Witam czy ktoś może mi pomóc. ∫(x+3)sin 2x dx. Jak sie za o zabrac?
1 cze 22:47
Przemysław:
1
1
1
1
∫(x+3)sin2x dx=−
cos2x(x−3)+
∫cos2xdx=−
cos2x(x−3)+
sin2x + C
2
2
2
4
Sprawdzenie:
1
1
1
1
1
(−
cos2x(x−3)+
sin2x + C)'=−
*−sin2x*2(x−3)−
cos2x+
cos2x*2=
2
4
2
2
4
sin2x(x−3) czyli chyba się zgadza.
1 cze 22:53