CIĄGI
hs: Liczby a,b,c są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, a liczby a,1−b,c−1 są kolejnymi
wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz wyrazy a,b,c jeśli ich suma wynosi 9.
1 cze 21:56
hs: @
1 cze 22:55
Metis: a,b,c − ciąg geometryczny
a,1−b,c−1 − ciąg arytmetyczny
b2=ac
2(1−b)=a+c−1
a+b+c=9
1 cze 22:58
Benny: Z ciągu geometrycznego:
b
2=ac
Z ciągu arytmetycznego:
2−2b=a+c−1
Z zadania:
a+b+c=9
2−2b=a+c−1
a+c=3−2b
a+c+b=9
3−2b+b=9
b=−6
a+c=3−2*(−6)
a+c=15
a=15−c
b
2=a*c
36=(15−c)*c
c
2−15c+36=0
Δ=225−144=81
c
2=12
a
1=12
a
2=3
(12, −6, 3) lub (3,−6,12)
1 cze 23:00
Metis:
1 cze 23:01
hs: Dziękuję
1 cze 23:03
Benny: Jak już się rozpędziłem to nie mogłem przestać
1 cze 23:05
hs: Bardzo pomogłeś x] Dzięki wielkie
1 cze 23:09