| π | ||
tg2x=tg(3x− | ) | |
| 6 |
| π | ||
tg 2 x = tg ( 3x − | ) | |
| 6 |
| π | ||
2 x = 3 x − | + π*k | |
| 6 |
| π | ||
− x = − | + π*k | |
| 6 |
| π | ||
x = | − π*k , k − dowolna liczba całkowita | |
| 6 |
| π | ||
x = | + π*k | |
| 6 |
2 ctg ( 2 π − x) = 1 − ctg x
2 *( − ctg x) = 1 − ctg x
− ctg x = 1
ctg x = − 1
| π | ||
x = − | + π*k, k − dowolna liczba całkowita | |
| 4 |
sin 3 x = sin ( x + π)
3 x = x + π + 2π*k oraz x = 0 + k*π
2 x = π + 2π*k
| π | ||
x = | + π*k lub x = 0 + π*k, k − dowolna liczba całkowita | |
| 2 |