zmiany stanu skupienia
xxx: Jeżeli zmieszamy ze sobą trzy porcje wody o temperaturach równych odpowiednio : t1 = 10*C, t2 =
20*C i t3 = 30*C, to temperatura końcowa mieszaniny tk będzie:
A. t1 < tk< t3
B. tk = 20*C
prawidłowa odpowiedź to A, ale moim zdaniem B... dlaczego się mylę? ktoś może wyjaścić? z góry
dziękuję
1 cze 21:22
+-: w pytaniu nie podano, że są to trzy takie same porcje
1 cze 22:46
Metis: B) nie może być − nie wiemy jaka była masa każdej porcji wody.
Załóżmy, że mamy 100kg wody o t1=10oC i 1kg wody o t2=20oC, jak zmieszasz to temperatura
t1 zmieni się nieznacznie...
A) wynika z bilansu cieplnego.
1 cze 22:52