Równania okręgów
łupłup: Mam problem z ustaleniem równania okręgu. Bardzo proszę o pomoc.
No więc mam dwa zadania:
1) Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A, B, C, jeśli:
A(1,3), B(5,1), C(4,4)
Nie potrafiłam sobie z tym poradzić.
Do wzoru ogólnego: (Zakładając, że współrzędne środka to xs i ys) (x − xs)2 + (y − ys)2 = r2
podstawiłam dane w ten sposób:
(1 − xs)2 + (3 − ys)2 = r2
(5 − xs)2 + (1 − ys)2 = r2
(4 − xs)2 + (4 − ys)2 = r2
Przyrównałam te równania ze sobą, zadanko mi wyszło i w porządku.
Ale później zabrałam się do następnego zadania:
2) Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A i B, którego środek znajduje się na
prostej k, jeśli:
k: y = −2x −2; A(5,10), B(3,12)
Niestety, kiedy szłam tym samym tokiem rozumowania, co w poprzednim zadaniu:
(5 − xs)2 + (10 − ys)2 = (3 − xs)2 + (12 − ys)2
nic mi nie wychodziło.
Poszperałam trochę w internecie i znalazłam rozwiązanie tego zadania. Równanie wyglądało
następująco:
(x − 5)2 + (y − 10)2 = (x − 3)2 + (y − 12)2
I z tego równania wyszło nam równanie prostej, którą należało przyrównać do prostej k i
wszystko wychodziło.
Nie rozumiem jednak, czemu podstawienie do wzoru ma wyglądać w ten sposób.
Czy tych punktów nie powinno się podstawić pod x i y, a nie pod współrzędne środka?
Jak powinnam rozwiązywać takie zadania? Co za co podstawić?
Bardzo proszę o pomoc, bo mam już totalny mętlik w głowie ;c
1 cze 20:46
Bogdan:
A(5, 10), B(3,12), S(x0, y0) = (x0, −2x0−2) − środek okręgu
|SA|2 = |SB|2 ⇒ (x0 − 5)2 + (−2x0 − 2 − 10)2 = (x0 − 3)2 + (−2x0 − 2 − 12)2
(x0 − 5)2 + (−2x0 − 12)2 = (x0 − 3)2 + (−2x0 − 14) itd
1 cze 21:15
Eta:
Dobrze obliczałaś : (5−xS)2+(10−yS)2=(3−xS)2+(12−yS)2
gdzie : S(x, −2x−2) podstaw do tego równania : xS=x , yS= −2x−2
i dokończ ...........
odp: x=xS= −3 , y= yS=−2*x−2= 4 S(−3,4)
r2= (5−xS)2+(10−yS)2 =............ = 100
1 cze 21:25
Eta:
1 cze 21:25
łupłup: No tak! Nie podstawiłam za x: −2x − 2
Dziękuję bardzo za pomoc
1 cze 21:29
łupłup: tzn, za y nie podstawiłam
1 cze 21:29
Eta:
1 cze 21:30