Liczby zespolone w geometrii
Przemysław: Dobry wieczór!
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś wyjaśnił mi na jakimś prostym przykładzie/przykładach podstawowe
zasady rozwiązywania zadań z geometrii przy użyciu liczb zespolonych.
1 cze 19:39
Kacper:
A umiesz rozwiązywać zadania bez użycia liczb zespolonych? Wiesz co to są liczby zespolone?
1 cze 20:13
Przemysław: Wiem, co to

Coś troszkę umiem, ale tak bez przesady
1 cze 20:15
Kacper:
Najpierw naucz się rozwiązywać zadania z geometrii bez użycia liczb zespolonych. Gwarantuje si,
że jakieś kilka lat masz z głowy na dobre opanowanie tego zagadnienia
1 cze 20:21
Przemysław: Nauce rozwiązywania zadań można pewnie poświęcić całe życie

Chodzi mi o takie podstawy.
Zawsze jakiś dodatkowy sposób, z którym można pracować by był
1 cze 20:25
Przemysław: Zasadniczo, to powiem tak: co Ci szkodzi napisać jakieś przykładowe proste zadanko?
1 cze 20:33
Mila:
1) Korzystając z interpretacji geometrycznej modułu różnicy liczb zespolonych wyznaczyć
i narysowac zbiory liczb zespolonych spełniajacych podane warunki:
a) |z|≤1
b)|z−i|<2
c)|z−1+2i|≤5
1 cze 20:48
Przemysław: Wybaczcie, trochę mnie nie było

(na płaszczyźnie Gaussa):
a) koło z brzegiem, promień równy 1, środek w 0,0
b) koło bez brzegu, promień 2, środek 0,−1
c) koło z brzegiem, promień 5, środek −1,2
To jest jakoś tak?
1 cze 21:16
Mila:
a)r=1, S=(0,0)
b)
r=2, S=(0,1)
c)
|z−(1−2i)|≤5
R=5 , S=(1,−2)
1 cze 21:21
Przemysław: Aha! No dobra, chyba rozumiem. Bo przykładowo ma być takie koło, że jak je obniżę o 1, to
będzie takie jak zawieszone w 0,0.
1 cze 21:24
Mila:
Możesz w każdym przypadku skorzystać z algebraicznej postaci liczby z i definicji modułu.
a) |z|<1
z=x+iy, gdzie x,y∊R
|x+iy|<1
√x2+y2<1 /2
x2+y2<1 wnętrze koła o środku S=(0,0) bez brzegu, r=1
b)
|z−i|<2
|x+iy−i|<2
|x+i(y−1)|<2
p{x2+(y−1)2|<2
x2+(y−1)2<22 i wszystko widać
c) zrób sam obliczenia
1 cze 21:31
Przemysław: c)
z=x+yi
|z−1+2i|≤5
√(x−1)2+(y+2)2≤5
(x−1)2+(y+2)2≤52
1 cze 21:39
Mila:
Dobrze.
1 cze 22:06
Przemysław: Dziękuję

Tylko jak teraz to przenieść na zadania z geometrii
1 cze 22:15
Mila:
Jakie masz te zadania?
1 cze 22:35
Przemysław: No to tak przykładowo:
"Na bokach dowolnego trójkąta zbudowano, na zewnątrz, trójkąty równoboczne. Udowodnij, że ich
środki tworzą trójkąt równoboczny."
1 cze 22:37
Benny: Czy to nie jest Twierdzenie Napoleona?
1 cze 22:43
Przemysław: Wygląda, że tak.
1 cze 22:45
Przemysław: Wygląda, że tak, ale nadal chodzi o dowód przy użyciu l. zespolonych,
bo zależy mi na poznaniu metody
1 cze 23:02
Przemysław:
1 cze 23:56