Pochodna jako funkcja
...: Oblicz pochodną funcki f
a) f(x) = 1−x
b) f(x) = (x−1)2
1 cze 19:35
Janek191:
a) f '(x) = − 1
b) f '(x) = ( x2 −2 x + 1) ' = 2 x − 2
1 cze 19:38
...: Czemu w przykladzie a jest wynik − 1? i tak samo w b...nie rozumiem tego jak z x sie robi...
1 cze 19:39
Janek191:
Wzory:
c' = 0
(a x) ' = a
( xn) ' = n*xn −1
1 cze 19:41
...: tak, znam te wzory, jednak nie widze w nich wzoru gdy jest sam x
1 cze 19:42
...: tzn wynik mi nie wychodzi gdy zastosuje wzor nr 3
1 cze 19:43
Janek191:
− x = −1*x
a = − 1
1 cze 19:44
Janek191:
(x2) ' = 2 *x2 − 1 = 2 x
1 cze 19:45
Dziadek Mróz:
a) f(x) = 1 − x
f(x) = u − v u = 1 v = x
[f(x)]' = [u − v]' = [u]' − [v]' = *)
[u]' = [1]' = 0
[v]' = [x]' = 1
*) = 0 − 1 = −1
==============================
b) f(x) = (x − 1)2
f(x) = u2 u = v − w v = x w = 1
[f(x)]' = [u2]' = 2u * u' = *)
[u]' = [v − w]' = [v]' − [w]' = **)
[v]' = [x]' = 1
[w]' = [1]' = 0
**) = 1 − 0 = 1
*) 2(x − 1) * 1 = 2(x − 1) = 2x − 2
1 cze 20:08