Całka podwójna
Dawid:

Oblicz całkę
| | 1 | |
∫ ∫ |
| dxdy D:xy=4 x=|y| y=4 |
| | y | |
D
Nasz obszar całkowania to jest to co zamalowane kółkami zatem jak opisać taki obszar?
Dziękuje za pomoc
1 cze 19:26
Kacper:
Można podzielić na dwa obszary normalne względem osi OX lub jeden obszar normalny względem osi
OY.
1 cze 19:27
Dawid:

| | ⎧ | 1<=x<=2 | |
| D1 = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 4x<=y<=4 | |
| | ⎧ | 2<=x<=3 | |
| D2 = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x<=y<=4 | |
Dobrze?
1 cze 19:34
Dawid: Czy inaczej

?
1 cze 19:45
Dawid: czy zamiast x ma być √x2?
1 cze 19:57
Kacper:
W drugim dlaczego 2≤x≤3?
\√x2=x, dla x≥0
1 cze 20:05
ZKS:
Łatwiej przecież jest jak pisał
Kacper.
| | ⎧ | 2 ≤ y ≤ 4 | |
| D = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 4y ≤ x ≤ y | |
1 cze 20:10
Dawid: od 2 do 4

?
1 cze 20:22
ZKS:
Spójrz na rysunek to zobaczysz.
1 cze 20:24
Kacper:
Tak, tylko prościej jest robić względem osi OY

Aczkolwiek obie metody
1 cze 20:24