Cukierki
oem: Były sobie cukierki. Jacek zjadł połowe cukierków i jeszcze 3. Marta zja dła połowe pozostałych
cukierków i jeszcze 5. Przyszedł Marek i zjadł 4 cukierki, ktore zostały. ILE BYŁO CUKIERKÓW
NA POCZĄTKU?! Proszę o obliczenia
1 cze 18:13
Kacper:
42
1 cze 18:47
Janek191:
x − ilość cukierków na początku
0,5 x + 3 − tyle zjadł Jacek
Pozostało x − ( 0,5 x + 3) = 0,5 x − 3
0,5*( 0,5 x − 3) + 5 = 0,25 x − 1,5 + 5 = 0,25 x + 3,5 − tyle zjadła Marta
4 − tyle zjadł Marek
Mamy
( 0,5 x + 3) + ( 0,25 x + 3,5) + 4 = x
0,75 x + 10,5 = x
10,5 = 0,25 x / *4
42 = x
Odp. 42.
======
1 cze 19:33
prosta:
takie zadania dobrze liczy się od końca

2(2(4+5)+3)=42
1 cze 19:36
Eta:
I zostały tylko papierki
1 cze 21:29