matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Określenie ciągu.
FreezZ:
Dany jest nieskończony ciąg (a
n
). Dla n>1, k≥1 wyznacz wyrazy a
n
+
1
, a
n
−
1
, a
2
k, a
2
k+
1
, jeśli:
n + 2
a) a
n
=
3n
d) a
n
=(2n−1)(2n+1) Proszę o pomoc bo nie było mnie na temacie i nie wiem jak to mam zrobić
1 cze 17:51
Janek191:
n + 2
a) a
n
=
3 n
więc
(n +1) + 2
np. a
n+1
=
= ... dokończ
3*( n + 1)
1 cze 17:53
Janek191:
2 k + 1 + 2
a
2 k +1
=
= ... dokończ
3*(2 k + 1)
1 cze 17:54
FreezZ:
A te a
2
k
?
1 cze 17:55
Janek191:
Już rozumiesz ?
1 cze 17:55
prosta:
do wzoru ciągu podstawić w miejsce n:
n+2
np: a
n
=
3n
(2k+1)+2
2k+3
a
2k+1
=
=
3(2k+1)
6k+3
1 cze 17:56
Janek191:
2k + 2
a
2k
=
= ... dokończ
3* 2 k
1 cze 17:56
FreezZ:
Dziękuje bardzo
1 cze 17:57
Janek191:
d) Robimy w ten sam sposób pamiętając o nawiasach
1 cze 17:58