Czy zachodzi równość?
Aga: Obliczyłam różniczkę zupełną, której wynik to:
dz= 1x + y2 ( deltax + 2ydeltay)
I mam teraz sprawdzić, czy zachodzi równość:
−2x * zxx +y * zxy = zyy
jak to sprawdzić?
1 cze 17:45
J:
podstawić do wzoru i sprawdzić, czy L = P
1 cze 17:47
Aśka: jeżeli zx = 1x + y2 , a zy = 2yx + y2, to:
−2x * 1x + y2 + y ( 1x + y2 + 2yx + y2) = 2yx + y2
P.S.
W przypadku zy jest:
Licznik: 2y
Mianownik: x + y2
1 cze 18:08
Asia: Pomoże ktoś?
2 cze 21:20
J:
gdzie: M = (x+y
2)
2
sprawdzamy:
| | −1 | | −2y | | 2x−2y2 | |
L = −2x* |
| + y* |
| = |
| = P ( równość zachodzi ) |
| | M | | M | | M | |
3 cze 11:36