Druga część...
Ridick: (m+1)x2 − (m−2)x + (1−m) = 0. Dla jakich wartości parametru m równanie ma dokładnie jedno
rozwiązanie.
Wiem ,że wtedy kiedy Δ=0, ale jest jeszcze jedno rozwiązanie jak je znaleźć?
1 cze 16:59
J:
a co będzie dla m = − 1 ?
1 cze 17:01
Ridick: Właśnie, kiedy Δ>0, a jedno rozwiązanie wynosi właśnie −1 to jedno jest dobre a drugie nie
należy do dziedziny, dobrze myślę? Czy po prostu sprawdzić co dla m= −1 i zrobić liniową?
1 cze 17:03
Mila:
1) m+1=0⇔m=−1 wtedy masz równanie:
0*x
2−(−1−2)*x+(1−(−1))=0⇔
3x+2=0
| | −2 | |
to jest równanie liniowe i ma jedno rozwiązanie: x= |
| dla m=−1 |
| | 3 | |
2) m+1≠0 wtedy masz równanie kwadratowe, które ma jedno rozwiązanie dla
Δ=0
To już rozwiązałeś, tak?
1 cze 17:04
J:
dla m = − 1 to równanie ma też dokładnie jedno rozwiązanie ...
1 cze 17:04
Ridick: Tak, dzięki.
1 cze 17:05