Wskazówka w rozwiązaniu zadania, dotyczącej rówania prostej.
Patka: Od razu zaznaczam, że nie chodzi mi o podanie na tacy wyniku, tylko o podpowiedź, jakim
sposobem rozwiązać to zadanie. (:
Punkt A=(3,−7) jest końcem odcinka AB, którego środek ma współrzędne S=(−3,13). Wyznacz
współrzędne punktu B.
Spotkałam się już kiedyś z takim zadaniem, ale niestety nie wiem jak się zabrać. Myślę, że
trzeba to proporcjami obliczyć, ale może się mylę. (:
5 gru 19:40
Nikka: skorzystaj ze wzoru na współrzędne środka odcinka...
5 gru 19:47
Mateusz: z proporcji to tak nie do konca współrzędne środka odcinka wyraza sie wzorem S =
| | x1+x2 | | y1+y2 | |
( |
| , |
| ) gdzie punkt A(x1,y1) punkt B(x2,y2) S mamy i A no to |
| | 2 | | 2 | |
równania juz sama mozesz ułozyc i je rozwiązac
5 gru 19:54