DZIADEK MRÓZ POSZUKIWANY :D
lili : 1. rozwiąż równanie 273 * 2x − 39= 310 * x + 2* 39
2.wykaż że liczba 4n − 5 * 2n+1 + 25 jest dla dowolnej liczby naturalnej n kwadratem liczby
całkowitej
3.Wyznacz a tak, aby funkcja wykładnicza f(x) (4a−1)x była malejąca
4.Wykaż, że liczba 422 − 4 * 240 + 328 jest podzielna przez 13
5.wykaż że liczba 316 − 216 jest podzielna przez 13
DZIADEK MRÓZ Ciebie prosze o pomoc jeśli wiesz jak bo najlepiej rozpisujesz i można coś
zrozumieć
1 cze 16:56
Benny: 1.
273*2x−39=310*x+2*39
39*2x−39=310*x+2*39 / :39
2x−1=3x+2
3x−2x=−1−2
x=−3
2.
4n−5*2n+1+25=22n−10*2n+25=(2n−5)2
1 cze 17:34
Janek191:
z.4
316 − 216 = ( 38)2 − (28)2 =( 38 − 28)*(38 + 28) =
= ( 34 − 24)*(34 + 24)*(38 + 28) = (32 − 22)*(32 + 22)*(34 + 24)*(38 + 28) =
= 5*13*(34 + 24)*( 38 + 28) − liczba podzielna przez 13 oraz przez 5
1 cze 17:34
ICSP: Nie widzicie, ze to temat skierowany do Dziadka ?
1 cze 17:35
Janek191:
Zrobiłem z. 5
==========
1 cze 17:37
lili: o właśnie o to mi chodziło

dziękuję
1 cze 17:41
lili: po prostu DZIADEK widziałam,ze świetnie rozpisuje te zadania i da sie z nich coś zrozumieć, ale
widzę, że jednak jest też ktoś jeszcze co czaje mniej wiecej o co chodzi
1 cze 17:42