rownanie
Karzel: Podaj rownanie plaszczyzny rownoleglej do x−y+2z=0 i stycznej do powierzchni x
2 +2y
2+z
2=1
Proszę o jakąś wskazówke, obliczyłem na razie pochodne czastkowe, ale nie wiem co dalej
1 cze 15:23
Karzel: odswiezam

.
1 cze 17:39
prosta:
płaszczyzna o równaniu Ax+By+Cz+D=0 jest styczna
| | x2 | | y2 | | z2 | |
do elipsoidy o równaniu: |
| + |
| + |
| =1 |
| | a2 | | b2 | | c2 | |
gdy a
2A
2+b
2B
2+c
2C
1=D
2
w zadaniu płaszczyzna równoległa do danej ma równanie: x−y+2z+D=0
| | x2 | | y2 | | z2 | |
elipsooida: |
| + |
| + |
| =1 |
| | 1 | | 0,5 | | 1 | |
stąd D
2=1*1+1*0,5+4*1
1 cze 18:21
prosta:
można inaczej...szukając punktu styczności:
f(x,y,z)=x
2+2y
2+z
2−1
f'
x=2x , f'
y=4y , f'
z=2z
stąd: 2x=1 , 4y=−1 , 2z=2
równanie płaszczyzny: 1(x−0,5)−(y+0,25)+2(z−1)=0
x−y+2z−2,75=0
1 cze 18:56
prosta:
hmm...ciekawe jaka jest odpowiedź
1 cze 18:57
Karzel: Dzieki za odzew, odpowiedź to: x−y+2z= √11/2 i − √11/2
1 cze 19:10
prosta: to pierwszy wzór zadziałał
D=
√11/2 lub D=−
√11/2
w drugim sposobie nie jest dobrze, bo punkt P nie leży na powierzchni ...trzeba to poprawić
1 cze 19:14
prosta: szukam punktów styczności:
2x=k , 4y=−k, 2z=2k ⇒x=0,5k , y=−0,25k , z=k
punkt leży na elipsoidzie: (0,5k)
2+2(−0,25k)
2+k
2=1
11k
2=8
równanie stycznej płaszczyzny:
(x−0,5k)−(y+0,25k)+2(z−k)=0
| | 11 | | 2√ 2 | | 11 | | 2√ 2 | |
x−y+2z− |
| * |
| =0 lub x−y+2z+ |
| * |
| =0 |
| | 4 | | √11 | | 4 | | √11 | |
| | √11 | | √11 | |
x−y+2z+x−y+2z− |
| lub x−y+2z+x−y+2z− |
| |
| | √2 | | √2 | |
1 cze 19:32
prosta:
ups
| | √11 | | √11 | |
x−y+2z− |
| =0 lub x−y+2z+ |
| =0 |
| | √2 | | √2 | |
1 cze 19:38
Karzel: Dziekuje serdecznie, zaraz to przejrze dokładnie!
Mam to w dziale, pochodnych cząstkowych/ekstrem − wiesz może, czy istnieje sposób na
rozwiązanie tego sposobu właśnie za pomocą pochodnych?
Jeszcze raz bardzo dziekuje
1 cze 20:34
prosta:
właśnie tym sposobem rozwiązałam, szukając punktu styczności (18.56 i dalej poprawka 19.32)
1 cze 22:00