Zadanie
Piotr: Potrzebuje pomocy. Uczę się do sprawdzianów i próbuje jednocześnie robic zadania rożnych
trudności. Mam dwa ktorych nie moge rozwiązać. Potrzebuje pomocy
1) Krawędź jednej kostki sześciennej jest o 18mm dłuższa od krawędzi drugiej kostki
sześciennej.
Pola powierzchni całkowitej różnią sie miedzy sobą o 3888mm2. Oblicz długość krawędzi obu
kostek
2) Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest dwa razy większe od
pola jego podstawy. Wysokość graniastosłupa jest równa 6cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej
i objętość tego graniastosłupa.
1 cze 13:28
J:
a − krawędź jednej kostki
Pole pow. pierwszej kostki = ?
Pole pow. drugiej kostki = ?
1 cze 13:36
Benny: 1)
x − długość krawędzi drugiej kostki
x+18 − długość krawędzi pierwszej kostki
Pc2=6*x2
Pc1=6*(x+18)2
Pc1−Pc2=3888
6*(x2+36x+324)−6x2=3888 /:6
x2+36x+324−x2=648
36x=324
x=9
krawędź drugiej kostki 9mm, pierwszej 27mm
1 cze 13:38