Ciągi
Damiano: | | −2n2+3n+8 | |
1. Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym. an= |
| |
| | n | |
a) którym wyrazem tego ciągu jest liczba −28,5
b) wyznacz wszystkie wyrazu tego ciągu, które są liczbami naturalnymi
2. Oblicz ile jest liczb naturalnych mniejszych od 583, które przy dzieleniu przez 3 dają
reszte 1.
3. Między liczby 162 i 2 wstaw trzy liczby tak, aby łącznie z danymi tworzyły niemonotoniczny
ciąg geometryczny.
4. Oblicz wyrazy a
6 i a
24 ciagu arytmetycznego (a
n) w którym suma n początkowych jego
wyrazów określona jest wzorem S
n=n
2−5n
5. Piłkę opuszczono z wysokości 5m. Po każdym odbiciu od podłogi piłka wznosi sie na wyskokość
równą 0,8 wysokości, z której opadła. Oblicz wysokość na którą wzniesie sie piłka po szóstym
odbiciu od podłogi.
1 cze 12:19
J:
a) rozwiąż równanie: a
n = 28,5
| | 8 | |
b) an = −2n + 3 + |
| ... teraz ustal, dla jakich n to jest liczba naturalna |
| | n | |
1 cze 12:22
J:
2) a1 = 1 oraz r = 3
rozwiąż nierówność: 1 + (n−1)*3 < 583
1 cze 12:30
J:
5)
a1 = 5 q = 0,8
a6 = a1*q5 = 5*(0,8)5
1 cze 12:37
prosta:
5) po szóstym odbiciu : a7=a1q6=5*(0,8)6
1 cze 17:33