matematykaszkolna.pl
jakby ktoś chciał poćwiczyć potrzebujący sprawdzenia: jakby ktoś chciał poćwiczyć i sprawdzić mi kilka zadań, rozwiązałem je ale nie jestem pewien odpowiedzi: rozwiązać układ równań z parametrem a i niewiadomymi x,y,z 1. ax+y+z=3 2. x+ay+z=3 3. x+y+az=3 wyszło mi że x=y=z=3/(a+2) obliczyć dywergencje i rotacje F(x,y,z)= (sin(xy)+ez, cos(xyz),yx) wyszło mi dywergencja ycos(xy)−xzsin(xyz) i rotacja (x+xysin(xyz), ez − y;−yzsin(xyz)−xcos(xy)) wyznaczyc ekstremum fuzkcji uwikłanej x2−2x−2y+y2=−1 wyszło mi min w (1,0) i max w (1,2) wyznaczyć ekstrema fuzkcji dwóch zmiennych f(x,y)− e2x+3y(8x2−6xy+3y2) wyszło mi min w (0,0) obliczyć gradient ln(ezx2−y2) wyszło (2xx2−y2,−2yx2−y2,1)
 x 1 
ex2+

wyszło mi (ex2*2x+

, −xy2,0)
 y y 
błagam powiedźcie że coś mam dobrze emotka z góry dziękuje
1 cze 10:35
J: 2) dywergencja ... źle rotacja ... pewnie też pokaż jak liczysz pochodne cząstkowe
1 cze 11:03
potrzebujący sprawdzenia: ddx= cos(xy)*y ddy= −sin(xyz) * xz ddz=0
1 cze 11:09
Godzio: Zad. 1 OK, ale mało, to jest tylko dla a ≠ −2, a co dla a = 2? Trzeba rozważyć wszystkie możliwe przypadki. Zad 2 Dywergencja ok, rotacja zupełnie inaczej, jak ją liczyłeś? Zad 4 OK Zad 5 Nie za bardzo mogę się doczytać pierwszego (użyj U { }{ }, a nie u { }{ }
 x 
co do drugiego przykładu, masz napisaną funkcję f(x,y,z) = ex2 +

? (jeżeli tak to
 y 
jest ok)
1 cze 11:11
J:
 sin(xyz) 
w rotacji ... pierwszy człon ma być: ( x +

)
 xy 
drugi dobrze
 −sin(xyx) cosxy 
trzeci ma być: (

)
 zy x 
1 cze 11:14
J: sorry .... z rozpędu z poprzednich zadań całkowałem emotka wycofuję swoje posty emotka
1 cze 11:15
potrzebujący sprawdzenia:
 ez 
ln(

)
 x2−y2 
 2x −2y 
i divf wyszła mi (

,

,0)
 x2−y2 x2−y2 
1 cze 11:16
Godzio: Rotacja to iloczyn wektorowy wektora i gradientu więc... (sin(xy) + ez, cos(xyz), yx) x (ysin(xy), xzcos(xyz), 0) = = (−x2yzcos(x,y,z), xy2sin(xy), xzsin(xy)cos(xyz) + xzcos(x,y,z)ez − ysin(xy)cos(xyz) )
1 cze 11:16
Godzio: Aj i walnąłem się, na odwrót policzyłem najpierw gradient, później wektor
1 cze 11:17
J: źle ..
1 cze 11:19
Godzio: Chyba gradient emotka (a nie dif f )
 ez −2x 2y 
grad(ln

) = (

,

, 1)
 x2 − y2 x2 − y2 x2 − y2 
minusy zgubiłeś z pochodnych.
1 cze 11:20
J: muszę odpocząć ... masz dobrze , nie widziałem logarytmu emotka
1 cze 11:21
Godzio: Poprawiam się: RotF = (ysin(xy), xzcos(xyz), 0) x (sin(xy) + ez, cos(xyz), yx) = = (x2yzcos(xyz) , − xy2sin(xy) , xy2sin(xy) − xzcos(xyz)sin(xy) − xzcos(xyz)ez) Chyba jest ok?
1 cze 11:22
potrzebujący sprawdzenia: rotacje liczyłem
 d 
i(

dy 
 d d d d d 
yz−

cos(xyz))+j(

sin(xy)+ez

zy)+k(

cos(xyz)−

sin(xy)+ez
 dz dz dx dx dy 
1 cze 11:22
Godzio: Albo Ty masz źle, albo źle przepisałeś przykład bo widzę, że liczyć coś innego niż ja.
1 cze 11:24
Godzio: ... liczysz coś innego niż ja*
1 cze 11:24
potrzebujący sprawdzenia: wydaje mi się że liczę rotacją tego F(x,y,z)= (sin(xy)+ez, cos(xyz),yx)
1 cze 11:30
J: jaką masz trzecią funkcję Fz = yz , czy yx ? ( bo widzę,że liczysz yz )
1 cze 11:32
potrzebujący sprawdzenia: sorki xy
1 cze 11:33
J: a liczysz yz emotka
1 cze 11:34
Godzio: Ok, masz dobrze mi się coś popieprzyło, bo tu gradient nie ma sensu emotka
1 cze 11:37
Godzio: Idę odpocząć bo sam mam jakieś zaćmienia
1 cze 11:37
J: = (x + sin(xyz)*xy)i + (ez − y)j + (−sin(xyz)*zy + cos(xy)*x)k
1 cze 11:38
potrzebujący sprawdzenia: ok dzięki za sprawdzeni widzę że muszę się ze znakami pilnować bo zgubiłem kilka razy, a wracając do tego pierwszego to dla a=2 to jak to będzie ? wydawało mi się ze a nie należy do dzieddziny
1 cze 11:40
potrzebujący sprawdzenia: ok Wielkie dzięki ze pomoc ! emotka
1 cze 11:41