jakby ktoś chciał poćwiczyć
potrzebujący sprawdzenia: jakby ktoś chciał poćwiczyć i sprawdzić mi kilka zadań, rozwiązałem je ale nie jestem pewien
odpowiedzi:
rozwiązać układ równań z parametrem a i niewiadomymi x,y,z
1. ax+y+z=3
2. x+ay+z=3
3. x+y+az=3
wyszło mi że x=y=z=3/(a+2)
obliczyć dywergencje i rotacje F(x,y,z)= (sin(xy)+e
z, cos(xyz),yx)
wyszło mi dywergencja ycos(xy)−xzsin(xyz) i rotacja (x+xysin(xyz), e
z −
y;−yzsin(xyz)−xcos(xy))
wyznaczyc ekstremum fuzkcji uwikłanej x
2−2x−2y+y
2=−1
wyszło mi min w (1,0) i max w (1,2)
wyznaczyć ekstrema fuzkcji dwóch zmiennych f(x,y)− e
2x+3y(8x
2−6xy+3y
2)
wyszło mi min w (0,0)
obliczyć gradient
ln(
ezx2−y2) wyszło (
2xx2−y2,
−2yx2−y2,1)
| | x | | 1 | |
ex2+ |
| wyszło mi (ex2*2x+ |
| , −xy2,0) |
| | y | | y | |
błagam powiedźcie że coś mam dobrze

z góry dziękuje
1 cze 10:35
J:
2) dywergencja ... źle
rotacja ... pewnie też
pokaż jak liczysz pochodne cząstkowe
1 cze 11:03
potrzebujący sprawdzenia: ddx= cos(xy)*y
ddy= −sin(xyz) * xz
ddz=0
1 cze 11:09
Godzio:
Zad. 1 OK, ale mało, to jest tylko dla a ≠ −2, a co dla a = 2? Trzeba rozważyć wszystkie
możliwe przypadki.
Zad 2 Dywergencja ok, rotacja zupełnie inaczej, jak ją liczyłeś?
Zad 4 OK
Zad 5 Nie za bardzo mogę się doczytać pierwszego (użyj U { }{ }, a nie u { }{ }
| | x | |
co do drugiego przykładu, masz napisaną funkcję f(x,y,z) = ex2 + |
| ? (jeżeli tak to |
| | y | |
jest ok)
1 cze 11:11
J:
| | sin(xyz) | |
w rotacji ... pierwszy człon ma być: ( x + |
| ) |
| | xy | |
drugi dobrze
| | −sin(xyx) | | cosxy | |
trzeci ma być: ( |
| − |
| ) |
| | zy | | x | |
1 cze 11:14
J:
sorry .... z rozpędu z poprzednich zadań całkowałem

wycofuję swoje posty
1 cze 11:15
potrzebujący sprawdzenia: | | 2x | | −2y | |
i divf wyszła mi ( |
| , |
| ,0) |
| | x2−y2 | | x2−y2 | |
1 cze 11:16
Godzio:
Rotacja to iloczyn wektorowy wektora i gradientu więc...
(sin(xy) + ez, cos(xyz), yx) x (ysin(xy), xzcos(xyz), 0) =
= (−x2yzcos(x,y,z), xy2sin(xy), xzsin(xy)cos(xyz) + xzcos(x,y,z)ez − ysin(xy)cos(xyz) )
1 cze 11:16
Godzio:
Aj i walnąłem się, na odwrót policzyłem

najpierw gradient, później wektor
1 cze 11:17
J:
źle ..
1 cze 11:19
Godzio:
Chyba gradient

(a nie dif f )
| | ez | | −2x | | 2y | |
grad(ln |
| ) = ( |
| , |
| , 1) |
| | x2 − y2 | | x2 − y2 | | x2 − y2 | |
minusy zgubiłeś z pochodnych.
1 cze 11:20
J:
muszę odpocząć ... masz dobrze , nie widziałem logarytmu
1 cze 11:21
Godzio: Poprawiam się:
RotF = (ysin(xy), xzcos(xyz), 0) x (sin(xy) + ez, cos(xyz), yx) =
= (x2yzcos(xyz) , − xy2sin(xy) , xy2sin(xy) − xzcos(xyz)sin(xy) − xzcos(xyz)ez)
Chyba jest ok?
1 cze 11:22
potrzebujący sprawdzenia: rotacje liczyłem
| | d | | d | | d | | d | | d | |
yz− |
| cos(xyz))+j( |
| sin(xy)+ez− |
| zy)+k( |
| cos(xyz)− |
| sin(xy)+ez |
| | dz | | dz | | dx | | dx | | dy | |
1 cze 11:22
Godzio:
Albo Ty masz źle, albo źle przepisałeś przykład bo widzę, że liczyć coś innego niż ja.
1 cze 11:24
Godzio:
... liczysz coś innego niż ja*
1 cze 11:24
potrzebujący sprawdzenia: wydaje mi się że liczę rotacją tego F(x,y,z)= (sin(xy)+ez, cos(xyz),yx)
1 cze 11:30
J:
jaką masz trzecią funkcję Fz = yz , czy yx ? ( bo widzę,że liczysz yz )
1 cze 11:32
potrzebujący sprawdzenia: sorki xy
1 cze 11:33
J:
a liczysz yz
1 cze 11:34
Godzio:
Ok, masz dobrze mi się coś popieprzyło, bo tu gradient nie ma sensu
1 cze 11:37
Godzio:
Idę odpocząć bo sam mam jakieś zaćmienia
1 cze 11:37
J:
= (x + sin(xyz)*xy)i + (ez − y)j + (−sin(xyz)*zy + cos(xy)*x)k
1 cze 11:38
potrzebujący sprawdzenia: ok dzięki za sprawdzeni widzę że muszę się ze znakami pilnować bo zgubiłem kilka razy, a
wracając do tego pierwszego to dla a=2 to jak to będzie ? wydawało mi się ze a nie należy do
dzieddziny
1 cze 11:40
potrzebujący sprawdzenia: ok
Wielkie dzięki ze pomoc !
1 cze 11:41