Całka podwójna
Dominik:

Oblicz całkę podwójną, a więc staram się to zrobić i mógłby mi ktoś powiedzieć co dalej w
pewnym etapie.
∫∫(y+1)dxdy gdy:
D x+y=1
y−x=1
y=2
Wykres zrobiłem, ale tutaj taki bardziej prowizoryczny
niebieski : y=2
zielony: y=1−x
różowy: y=1+x
Dalej wyznaczyłem pole ograniczone z dołu i z góry
D: { 1<< y <<2
{ 1−y << x <<−1+y
Następnie zapisałem
2 x=−1+y
∫∫ (y+1)dxdy = ∫ dy ∫ (y+1) dx = ........ i teraz tutaj co muszę zrobić, mógłby mi ktoś
prostym zrozumiałym językiem wytłumaczyć?
D 1 x=1−y
1 cze 08:34
J:
rozbijasz na dwa obszary ...
D1: − 1 ≤ x ≤ 0
− x + 1 ≤ y ≤ 2
D2 0 ≤ x ≤ 1
x + 1 ≤ y ≤ 2
1 cze 08:41
Dominik: A bez rozbijania na dwa obszary się nie da?
1 cze 08:56
J:
nie ... bo w każdym z tych obszarów inaczej zmienia się y
1 cze 09:01
J:
nie ... można, po zmianie kolejności całkowania ..teraz widzę,że tak próbowałeś ...
1 cze 09:03
Dominik:
∫∫ (y+1) dxdy = ∫ dy ∫ (y+1)dx = ∫ (xy+x) ..... a tak nie mogę na pewno?
1 cze 12:58
J:
możesz , ale w takich granicach jak napisałeś o 8:34
1 cze 13:01
Dominik: Wyszło mi 83 mógłbyś/mogłabyś sprawdzić czy dobrze?
1 cze 13:48
Dominik: i właśnie w tych granicach, które wyżej napisałem.
1 cze 13:48
J:
a skąd masz ułamek .. .napisz samą całkę po scałkowaniu po x
1 cze 13:53
1 cze 14:00