Obliczyć ekstremum.
Andrzej: Witam! Obliczyć ekstremum dla: x
2−2x+1/x
2−4 Próbowałem na kalkulatorze, ale druga pochodna
wyszła duża, a minimum i maksimum lokalne są dodatnie: 34/27 i 72/1728. Z góry dzięki,
pozdrawiam serdecznie
1 cze 00:32
J:
To odpowiedzi masz chyba do innego zadania....
| | 2(x−1)(x−4) | |
f'(x) = |
| |
| | (x2 − 4)2 | |
| | 3 | |
i ekstrema lokalne: x = 1 (fmax = 0) , x = 4 (fmin = |
| ) |
| | 4 | |
1 cze 06:26
Janek191:
| | x2 − 2 x + 1 | |
f(x) = |
| , x ≠ − 2 i x ≠ 2 |
| | x2 − 4 | |
więc
| | ( 2 x − 2)*( x2 − 4) − ( x2 − 2 x + 1)* 2 x | |
f '(x) = |
| = |
| | ( x2 − 4)2 | |
| | 2 x3 − 8 x − 2 x2 + 8 − 2 x3 + 4 x2 − 2 x | |
= |
| = |
| | ( x2 − 4)2 | |
| | 2 x2 − 10 x + 8 | | 2*( x2 − 5 x + 4) | |
= |
| = |
| = |
| | ( x2 − 4)2 | | (x2 − 4)2 | |
| | 2*( x − 4)*( x − 1) | |
= |
| = 0 ⇔ x = 1 lub x = 4 |
| | ( x2 − 4)2 | |
| | 3 | |
fmax = f(1) = 0 oraz fmin = f(4) = |
| |
| | 4 | |
1 cze 07:11
Andrzej: Te dziwne rozwiązania miałem, bo stosowałem się do procedur, których mnie nauczono na studiach:
czyli:
pierwsza pochodna, jej miejsca zerowe, druga pochodna, zbadanie znaku drugiej pochodnej w
każdym punkcie x0 (gdy druga pochodna jest wyższa od 0) to funkcja ma miminum lokalne jeśli
odwrotnie maksimum lokalne i właśnie obliczenie ekstremum i w pierwszym poście zapomniałem
dodać, że miałem takie rozwiązania.
1 cze 12:11
J:
a kto Ci każe liczyc drugą pochodną ... badasz tylko czy pierwsza zmienia znak ...
1 cze 12:16
Andrzej: Dziękuje że pomogliście
1 cze 12:22
Bogdan:
To coraz częściej spotykana postawa. Czekamy, aż nas nauczą, a nie uczymy się sami.
Oczekiwanie na podanie wzoru, procedury, szablonu, przepisu, a przez to nie mamy
umiejętności i woli samodzielnego studiowania problemu.
Bez obrazy
Andrzeju, przedstawiłem zjawisko wykorzystując Twoje szczere wyznanie
o stosowaniu poznanych procedur. Widać to nawet po sposobie zapisu zadania. Nie chciało się
poszukać na forum opisu sposobów zapisywania wyrażeń matematycznych i chyba nie
otrzymałeś wcześniej informacji o stosowaniu nawiasów i Twój zapis przyjął niewłaściwą
| | 1 | |
postać: x2 − 2x + |
| − 4, a powinien tak wyglądać: |
| | x2 | |
f(x) = (x
2 − 2x + 1)/(x
2 − 4)
albo f(x) = (x − 1)
2/(x
2 − 4),
| | (x − 1)2 | |
a najlepiej tak: f(x) = |
| . |
| | (x2 − 4) | |
1 cze 13:05