Anka: iloczyn 4 poczatkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równy 212 Wyznacz iloczyn
pierwszego i czwartego wyrazu.
24 paź 20:10
Anka: oj zle pokazalo

iloczyn 4 poczatkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równy 2
12
Wyznacz iloczyn pierwszego i czwartego wyrazu.
24 paź 20:37
żabka: 2 3 4 6 12
a , a *q , a*q , a*q = a * q = 2
Obliczyć
3 2 3
a * a*q = a *q
2 3 2 4 6 12 2 4 6
( a * q ) = ( a * q) = 2 => a * q = 2 bo wykładnik 12 : 2 = 6
6
odp: 2
zamiast oznaczenia "a "możeszwpisywać "a jeden" ze znaczkiem " 1" na dole a,
24 paź 21:34