ciągi
Bąbelciu: Wyznacz ogóny wyraz ciągu, którego suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem:
a) Sn = 3n2 − n
b) Sn = n2 − 4n
c) Sn = 5n − n2
d) Sn = 12 n − 14 n2
Wykaż, że ciąg jest arytmetyczny i zbadaj jego monotoniczność.
31 maj 22:28
Benny: Sn−Sn−1=an
31 maj 22:30
bibi: Wyraz ogólny
Sn − Sn−1 = an
31 maj 22:34
Janek191:
b) Sn = n2 − 4 n
Sn+1 = ( n +1)2 − 4*( n + 1) = n2 + 2n + 1 − 4 n − 4 = n2 − 2n − 3
więc
an+1 = Sn+1 − Sn = ( n2 − 2n − 3) − ( n2 − 4 n)
an+1 = 2 n − 3
zatem
an = 2*(n −1) − 3 = 2 n − 2 − 3 = 2 n − 5
an = 2 n − 5
==========
1 cze 07:33
Janek191:
cd.
an = 2 n − 5
więc
an+1 = 2*( n +1) − 5 = 2 n + 2 − 5 = 2 n − 3
oraz
an+1 − an = ( 2 n − 3) − ( 2 n − 5) = 2
więc ciąg (an) jest arytmetyczny ( r = 2).
( an) jest rosnący, bo r = 2 > 0
1 cze 07:36