c
aaddaa: wyznacz sume dziesieciu poczatkowych wyrazow ciagu geometrycznego majac dane a1=3 i a2=1,5
5 gru 19:13
Mateusz: | | an+1 | | 1,5 | | 1 | |
iloraz q ciągu jest równy |
| = |
| = |
| korzystamy ze wzoru na sume n |
| | an | | 3 | | 2 | |
| | 1−qn | |
początkowych wyrazów ciągu geometrycznego Sn = a1* |
| gdzie n to liczba |
| | 1−q | |
początkowych wyrazów których sumę liczysz policz sam a o ciągach to polecam zapoznac sie z
materiałem tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/i12.html
5 gru 20:04