Zagadnienie Cauchy’ego
Marcin: Rozwiązać zagadnienie Cauchy’ego (Znaleźć całki szczególne równań spełniających podane
warunki początkowe)
xy' + y = y
2 f(0)=1
| | 1 | | 1 | |
wychodzi mi, że muszę obliczyć całkę |
| dx − całka |
| |
| | x | | y2 − y | |
jednak potem wychodzi mi, że całki są równe ln|x| +ln|y| − ln|y−1|
i kiedy wstawiam x i y, ... ln|0|, przecież tak nie może być ... czy źle to liczę?
31 maj 21:31
Marcin: przepraszam, całka do rozwiązania jest inna, to ...(
( 1 + ex )yy '= ex f(0)=1
31 maj 21:46
31 maj 21:52
Marcin: ehh nie zauważyłem tak prostego wzoru, bawiłem się w podstawianie i wyszło mi artcg √ex,
nie wiem dlaczego jest to zły wynik ...
31 maj 21:55
bibi: Możesz zrobić sprawdzenie😉
31 maj 22:05
bibi: W sumie ten moduł jest niepotrzebny, wystarczy nawias
31 maj 22:06
Marcin: | | 1 | |
ja, za ex podstawiłem t i wyszła mi całka z |
| z tego arctg {t} i znów wstawiam za t |
| | 1+t | |
e
x... co jest tutaj nie tak?
e
x dx = dt
31 maj 22:22
ICSP: | | 1 | |
∫ |
| dt ≠ arctg(t) + C |
| | t + 1 | |
31 maj 22:24
bibi: Ale czemu arc tg? To postawienie jest ok, ale nic nie wnosi
31 maj 22:25
Marcin: tam powinien być arctg √t , przepraszam
31 maj 22:26
Marcin: właśnie nie widzę, które rozwiązanie nam coś wnosi, a które nie
31 maj 22:27
ICSP: arctg(√t) jest funkcja złożoną. Policz jego pochodna.
31 maj 22:28
Marcin Kowalski: Ahhh rozumiem! Zaraz sobie ją obliczę
31 maj 22:33