Równanie różniczkowe
Mariusz: Jakiego typu jest to równanie i jakie wykonać pierwsze podstawienie
31 maj 19:42
Mariusz: Aby sprowadzić równanie do znanego typu proponowałbym dwa podstawienia
Pierwsze pozwoliłoby uwolnić się od funkcyj trygonometrycznych
Drugie zależnie od waszej spostrzegawczości sprowadziłoby to równanie
do równania Riccatiego , Bernoulliego bądź liniowego
1 cze 07:30
J:
| | e−x2 | |
⇔ (4x3cosy − 2x)dx + tgydy = 0 i po wymnożeniu przez czynnik całkujący: |
| |
| | cosy | |
otrzymujemy równanie zupełne:
| | 2xe−x2 | | e−x2siny | |
(4x3e−x2 − |
| )dx + |
| dy = 0 |
| | cosy | | cos2y | |
a jego rozwiązanie jest już banalne ...
1 cze 08:24
Mariusz: Koleś chciał podstawieniami więc zaproponowałem takie
Poza tym znalezienie tego czynnika wymaga pomysłu na
funkcje które rozdzielą zmienne w tym czynniku
1 cze 12:10
Mariusz: J: gdybyś miał podstawiać to jakie podstawienie bądź podstawienia byś zastosował
1 cze 12:11
Mariusz: Aby usunąć funkcje trygonometryczne można by z tzw
uniwersalnego podstawienia trygonometrycznego skorzystać
Aby otrzymać równanie Riccatiego wystarczy później podstawić za kwadrat
Aby otrzymać równanie Bernoulliego wystarczy te podstawienie za kwadra przesunąć
1 cze 12:41
Mariusz: y=2arctan(u)
| 4u | du | | 1−u2 | |
|
| +4x3 |
| =2x |
| (1+u2)(1−u2) | dx | | 1+u2 | |
| | du | |
4u |
| +4x3(1−u2)2=2x(1−u2)(1+u2) |
| | dx | |
z=1−u
2
Otrzymaliśmy równanie Bernoulliego
1 cze 14:08