Wyznacz m, wiedząc, że wykres funkcji liniowej g jest prostopadł do wykresu funk
Olgierd: Wyznacz m, wiedząc, że wykres funkcji liniowej g jest prosotpadły do wykresu funkcji liniowej
f, jeśli:
a) f(x)=3x+6 i g(x)=mx−8
wiem że w funkcji g(x) "a" musi być odwrotne i przeciwne do "a" f(x)
Może ktoś rozwiązać jeden przykład? Powinno wyjsc m= −13
31 maj 19:06
5-latek: Warunek jest taki
a*a1=−1
| | −1 | |
U nas a=3 i a1=m to 3*m=−1 to m= |
| to m= |
| | 3 | |
31 maj 19:10
Janek191:
Warunek a1*a2 = − 1
czyli
3*m = − 1
31 maj 19:11
Olgierd: teraz wszystko jasne, dziękuje bardzo
31 maj 19:12