Całka
Marcin: Rozwiąż całkę, potrzebuję jej rozwiązania do obliczenia rozwiązania równania różniczkowego.
| | 1 | |
wychodzi mi z metody podstawienia |
| − 2y, ale jakoś on mi nie pasuje |
| | y−1 | |
31 maj 18:52
Marcin: przepraszam, oczywiście chodziło o liczenie przez części
31 maj 18:55
J: Rozklad na ulamki proste
31 maj 19:11
Mila:
| 1 | | A | | B | | A*(y−1)+B*y | |
| = |
| + |
| = |
| |
| y*(y−1) | | y | | y−1 | | y*(y−1) | |
1=A*y−A+By⇔
1=y*(A+B)−A
A+B=0
−A=1
A=−1
B=1
| | 1 | | −1 | | 1 | |
∫ |
| dy=∫ |
| dy+∫ |
| dy= |
| | y*(y−1) | | y | | y−1 | |
| | y−1 | |
=−ln|y|+ln|y−1|+C=ln| |
| |+C |
| | y | |
31 maj 20:37
Marcin: Dlaczego metoda rozwiązywania przez części jest tutaj niepoprawna?
31 maj 20:56
Mila:
Nie wiem, czy niepoprawna, taką całkę automatycznie rozwiązuję, jak napisałam.
Napisz jak rozwiązujesz, to postaram się wyjaśnić jakiś problem.
31 maj 21:01
Marcin: Już opisuję, jeszcze jedno pytanie, skąd bierzemy przy rozkładzie na ułamki proste, że A+B=0,
wynika to z własności?
31 maj 21:07
Mila:
Masz porównanie wielomianów z lewej 0*y+1 i prawej (A+B)*y−A
1=y*(A+B)−A
Z lewej strony nie występuje zmienna y , zatem A+B=0
Jest wyraz wolny równy 1 to
−A=1
Zobacz do notatek, przecież to podstawowe wiadomości.
31 maj 21:23
Marcin: o kurczę...racja
31 maj 21:26
PW: Myślę, że po prostu warto zapamiętać
i nie liczyć tego za każdym razem.
31 maj 21:28
Mila:
31 maj 21:28
Marcin: Racja, to często występuje przy obliczaniu całek
31 maj 21:37
ICSP: | | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| dx = |
| ln| |
| | + C |
| | x2 + bx | | b | | x + b | |
31 maj 21:49