Obliczyć całkę podwójną po obszarze D
Norbert: Obliczyć całkę podwójną po obszarze:
∫∫ sin(x+y)dxdy, gdzie D jest obszarem ograniczonym liniam y=0, y=x, x+y=π/2
D
Narysowałem wszystkie linie na osi współrzędnych i dalej nie wiem co zrobić bo funkcji sinusa
nie można rozbić na 2 całki pojedyncze.
Z góry dziękuję
31 maj 18:51
Mila:

y=x, x+y=π/2
Rozbijasz na dwie całki:
0∫
π4[
0∫
xsin(x+y)dy]dx=
π40∫
π2[
0∫
−x+pi/2sin(x+y)dy]dx
31 maj 21:41
Norbert: Nie ogarniam zapisu po znaku =
31 maj 22:30
Mila:
Bo tam ma być (+) przepraszam, to z powodu kopiowania.
0∫π4 [0∫xsin(x+y)dy]dx+ π4∫π2 [0∫−x+pi/2sin(x+y)dy]dx
31 maj 22:55
J:
albo ... bez rozbijania na dwie całki ....zmieniasz kolejność całkowania:
= ∫
0π/4[∫
y−y+π/2(sin(x+y)dx]dy
1 cze 10:12