parametn
Kamil:
Rozwiąż równanie z parametrem t
31 maj 18:50
Janek191:
| | t | |
t ≠ 0 ; Mnożymy obustronnie przez |
| |
| | t2 + 1 | |
31 maj 18:52
Kamil: (t
2+1)x=ts+t
| | ts+t | |
t2+1 będzie zawsze ≠0 czyli x0= |
| czyli dla t∊R i s≠−1 równanie będzie oznaczone |
| | t2+1 | |
Natomiast gdy s=−1 mamy t
2+1 razy x = 0 czyli sprzeczne (gdy s=−1 i t należy do R)
Dobrze

?
31 maj 19:10
Kamil: No i zapomniałem tam wykluczyć t=0 (tam gdzie napisałem t należy do R)
proszę sprawdzić czy to jest dobrze
I dla t=0 pisać też że sprzeczność będzie (równanie sprzeczne) czy jak
31 maj 19:11
Kamil:
31 maj 20:27
Mila:
t=0 brak rozwiązania
31 maj 20:39