Paramettr trudne..
Michał: | | x | |
Wyznacz dziedzinę równania |
| =2 w zależności od parametru m |
| | |x−1|+m−3 | |
31 maj 17:53
Michał: Odświeżam
31 maj 20:26
PW: A po co straszysz, że trudne?
Mianownik nie może być zerem. W takim razie dla m > 3 dziedziną jest R (bo mianownik jest sumą
nieujemnego |x − 1| i dodatniego m − 3.
Zbadajmy co będzie dla m − 3 ≤ 0. Mianownik przyjmuje wartość 0 dla takich x, dla których
|x − 1| + m − 3 = 0
|x − 1| = − (m−3).
Prawa strona równania jest liczbą nieujemną, równanie jest równoważne alternatywie
x − 1 = m − 3 ⋁ x − 1 = − (m−3)
x = m − 2 ⋁ x = − m + 4.
Odpowiedź: Dziedziną równania jest zbiór R dla m > 3, zaś dla m ≤ 3 − zbiór
R\({m −2}∪{− m+4}).
Można osobno opowiedzieć o m = 3, wtedy odpowiedź będzie "mniej dziwna".
31 maj 22:47