Indukcja
student: Mam problem z zadaniem.
Treść: Udowodnij indukcyjnie, że 2 | n
2 + 5n +1
Gdy podstawiam n=1 wychodzi 7, to nie jest podzielne przez 2..
Dla n=2 wychodzi 15, dla n=3 wychodzi 25...
Jak rozwiązać ten problem? Może ja źle myślę
31 maj 17:52
Michał: Zauważ że n2+5n=n(n+5) czyli jest to iloczyn liczby parzystej i nieparzystej (albo odwrotnie
nieparzystej i parzystej) czyli ten iloczyn jest liczbą parzystą
Wówczas jak do liczby parzystej dodasz 1, otrzymasz liczbę nieparzystą.
Błąd w treści ewidentnie
31 maj 17:54