Logarytm
Jacuś:
Założenia z wielomianów xE(0;2)u(x,+nies.).
Miedzy tymi dwoma pierwszymi logarytmami nic nie ma, wiec mnożenie, ale jak wymnożyć wielomiany
o różnych podstawach?
31 maj 17:33
Jacuś: tam w założeniach (3,+nies.) oczywiscie.
31 maj 17:33
ICSP: nie mnożenie lecz złożenie. Popraw dziedzinę.
31 maj 17:36
Janek191:
Jakie mnożenie ?
31 maj 17:36
ICSP: | | x2 − 2x | |
log1/2(log8 |
| ) = log1/2 1 |
| | x − 3 | |
| | x2 − 2x | |
log8 |
| = log8 8 |
| | x − 3 | |
x
2 − 2x = 8x − 24
x
2 − 10x + 25 = 1
(x − 5)
2 = 1
|x − 5| = 1
x = 6 v x = 4
31 maj 17:38
Janek191:
Z definicji logarytmu masz
| | x2 − 2x | |
log8 |
| = 1 i dalej z definicji jest .... |
| | x − 3 | |
31 maj 17:39
Jacuś: Dzięki, zapomniałem, że to może być logarytm z logarytmu.
ICSP patrzę z zachwytem na ten sposób wyliczenia x. Ja bym z deltą liczył.
31 maj 17:49