Wyznacz wartość parametru m
Martyna: Wyznacz wartośćparametru m, dla których równanie ma dokładnie jeden pierwiatek.
(m+2)x2 + mx − 1= 0
Rozumiem, że założenia muszą byc takie:
Δ= 0
a=0
i
Δ=0
a≠0
Rozumiem, że a przyrównuje do 0 żeby otrzymac równanie liniowe, ale w pierwszym założeniu co
mam zrobic z tym dalej?
po podstawieniu m= −2, po wstawieniu do równania x= − 1/2... i co dalej?
31 maj 17:07
ICSP: | | 1 | |
m = −2 ⇒ x = − |
| i jak widać rozwiązanie jest tylko jedno, czyli dorzucimy m = −2 do |
| | 2 | |
ostatecznej odpowiedzi.
31 maj 17:20
Martyna: Aha, czyli dobrze myślałam na początku. Dzięki
31 maj 17:23
Martyna: a przy drugim założeniu wyszło mi Δ=0. Ostateczna odpowiedź to będzie m=2 czy m ∊ R?
31 maj 17:31
Martyna: Dobra, właśnie zdałam sobie sprawę z bezsensu poprzedniego pytania...
31 maj 17:32
5-latek: jeśli a=0 czyli m+2=0 to mamy równanie liniowe a równanie liniowe ma jedno rozwizanie
1 cze 09:04