Bardzo proszę o pomoc. Mam to zadane na jutro, jako poprawę.
Louis67: Zadanie 1. Do wykresu funkcji f(x) = (2a−x)(2a+x) gdzie x należy do R, należy punkt A(1,3)
a) Wyznacz wartość parametru "a".
b) Przy wyznaczonej wartości parametru a, wyznacz argument dla którego funkcja y=f(x) oraz
funkcja g(x)=−x2+2x+8 przyjmują tę samą wartość.
Zadanie 2.
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = x−3/x+2 gdzie x należy do R−{2}. Wykaż, że jeśli f(a) =
f(2a−1) to a=1
Zadanie 3. Funkcja f jest opisana wzorem
f(x) = { −x, jeśli x należy <−∞,−1>
x2 jeśli x należy (−1,2>
−x+6 jeśli x należy (2,+∞)
Proszę o pomoc. Mam to na jutro , jako poprawę.
31 maj 16:55
Janek191:
z.1
| | 2 a − x | |
f(x) = |
| A = ( 1, 3) |
| | 2 a + x | |
więc
f(1) = 3
| | 2 a − 1 | |
czyli |
| = 3 / * ( 2 a + 1) |
| | 2a + 1 | |
Wylicz z tego a.
31 maj 16:59
Louis67: 3 = 2−1/2+1
3= 1/3 ?
31 maj 17:01
Louis67: a = 2 ?
31 maj 17:05
Louis67: Czy ktoś mi pomoże ? Z ręką na sercu mówię, że jestem idiotą z matematyki i nie umiem wyznaczyć
tego parametru a ze wzoru...
31 maj 17:14
Janek191:
To jak zdasz poprawkę, jak nie umiesz rozwiązać takiego prostego równania ?
31 maj 17:19
Louis67: Póki co mam propozycję oceny 1/2 , tak jak 95% osób z mojej klasy.
31 maj 17:20
5-latek: Po co zmieniasz nick ?
| 2a−1 | |
| =3 mnożymy obie strony równania przez (2a+1) i mamy |
| 2a+1 | |
Po,lewej stronie 2a+1 się skroci i dostaniemy
2a−1= 6a+3
2a−6a= 3+1
31 maj 17:21
Janek191:
cd.
2 a − 1 = 3*( 2 a + 1)
2 a − 1 = 6 a + 3*1
2 a − 1 = 6 a + 3
− 1 − 3 = 6 a − 2a
− 4 = 4 a / : 4
− 1 = a
a = − 1
=====
Zapisz teraz funkcję f
31 maj 17:22
Janek191:
To jakaś " wybitna " klasa ?
31 maj 17:23
Louis67: a= −1
31 maj 17:23
Louis67: Raczej nauczyciel. Skoro przebywam na tym portalu już od 8h prawie bez przerwy to już świadczy
o tym, że chcę się czegoś na nauczyć. W domu, również poświęcam dużo czasu na matematykę, ale
po prostu nie posiadam umiejętności logicznego myślenia.
31 maj 17:24
Janek191:
Trzeba było przez cały rok szkolny tu zaglądać, a nie w ostatniej chwili jak nóż na gardle
31 maj 17:26
Janek191:
Napisz ten wzór funkcji f i działaj dalej ...
31 maj 17:27
Louis67: Serio przez moją nauczycielkę jestem zmuszony uczyć się więcej z samej matematyki niż z
pozostałych przedmiotów razem wziętych. Np taki przykład : Zadanie na obliczanie funkcji
trygonometrycznych. Był podany cosinus i musiałem obliczyć resztę . Narysowałem szybko trójkąt
prostokątny i obliczyłem dobrze, ale zadanie nie zostało mi zaliczone, ponieważ " nie
obliczyłem ze wzorów " i co najgorsze nie zostały odjęte punkty za to zadanie, a obniżono mi i
innym osobom oceny. A z tego co wiem, taki sposób jest dopuszczalny na maturze.
31 maj 17:29
5-latek: tak naprawdę to brak CI sprawności rachunkowej .
Wiesz ja także popełniam bledy w trakcie liczenia ale potrafie rozwiazac tak proste równania
czy nierownosci (po 38 latach od ukończenia szkoły
31 maj 17:30
Louis67: Nie wiem co dalej trzeba zrobić w tym zadaniu.
31 maj 17:31
5-latek: Napisz wzor funkcji f(x) (podsatw w miejce a=−1
czyli f(x)=
31 maj 17:33
Janek191:
Nie potrafisz napisać wzoru funkcji f ?
Wstaw za a liczbę ( − 1)
31 maj 17:34
Louis67: f(−1) = −2−(−1)/−2+(−1)
31 maj 17:34
Louis67: f(x)=−2−(−1)/−2+(−1)
31 maj 17:37
Janek191:
Za a miałeś wstawić ( − 1) , x przepisujemy
31 maj 17:40
5-latek: Nie liczysz wartości funkcji dla x=−1 tylko piszsesz wzor funkcji czyli f(x)=
| | 2*(−1)−x | | −2−x | | −2−x | |
|
| = |
| = |
| |
| | 2*(−1)+x | | −2+x | | x−2 | |
teraz musisz przyrownac do siebie funkcje f(x) i g(x)
czyli f(x)= g(x)
| −2−x | |
| = −x2+2x+8 dla x≠2 |
| x−2 | |
31 maj 17:41
Louis67: f(x)= (−2 − x)(−2+x)
31 maj 17:42
Louis67: OK, a jak zrobić zadanie 2 ?
31 maj 17:44
5-latek: Przepraszam tam jest mnożenie a nie dzielenie (za długo dzisiaj siedze
f(x)= (−2−x)(−2+x)= (−2−x)(x−2)
wiec (−2−x)(x−2)= −x2+2x+8 rozwiąż to równanie
31 maj 17:47
Janek191:
Wstaw do wzoru za x najpierw a , a następnie (2a − 1) i porównaj
31 maj 17:50
Louis67: x = 4 ?
31 maj 17:51
Janek191:
To moja wina

Myślałem, że tam jest dzielenie
31 maj 17:52
Janek191:
Ale jeżeli tam jest mnożenie ( ? ) , to wyjdzie a = − 1 lub a = 1
31 maj 17:55
5-latek: Wobec tego
Janku 
pomagaj Ty mu
Lepiej niech jeden pomaga (bo mu się jeszcze więcej pomiesza
31 maj 17:59
Louis67: Już mi się pomieszało.
31 maj 18:00
Janek191:
W z. 1 było mnożenie, czy dzielenie , tzn.
1) f(x) = (2 a − x)*( 2a + x)
czy może
| | 2 a − x | |
2) f(x) = |
| ? |
| | 2 a + x | |
31 maj 18:02
Jacek: Rozwiazcie mi po prostu jak najprostszym sposobem, ja się nauczę i tyle.
31 maj 18:03
Jacek: w 1 mnozenie
31 maj 18:04
Janek191:
Zrobię zadanie 1. Poczekaj chwilę
31 maj 18:07
Jacek: ok
31 maj 18:11
Janek191:

z.1
a) f(x) = ( 2a − x)*( 2a + x) A = ( 1 , 3) więc f(1) = 3
czyli
(2a − 1)*( 2a + 1) = 3
4 a
2 − 1 = 3
4 a
2 = 4 / : 4
a
2 = 1
a = − 1 lub a = 1
f(x) = ( − 2 − x)*( − 2 + x ) = 4 − x
2 lub f( x) = ( 2 − x)*( 2 + x) = 4 − x
2
To z wzoru ( a − b)*( a + b) = a
2 − b
2
b)
f(x) = g(x)
4 − x
2 = − x
2 = 2 x + 8
4 − 8 = 2x
− 4 = 2 x
x = − 2
======
31 maj 18:14
Janek191:
Tam w b) ma być
4 − x2 = − x2 + 2 x + 8
31 maj 18:15
Jacek: Dzięki. A jak zrobic zadanie 2 ? Bo narysowalem wykres, ale nie wiem jak miejsca zerowe
wyznaczyc w podpunkcie a)
31 maj 18:16
Jacek: Zadanie 3 − moja pomylka.
a) Wyznacz miejsca zerowe
b) narysuj wykres
31 maj 18:18
Janek191:
z.2
| | x − 3 | |
f(x) = |
| , x ∊ℛ \ { − 2} |
| | x + 2 | |
oraz
| | 2a − 1 − 3 | | 2 a − 4 | |
f(2 a −1) = |
| = |
| |
| | 2 a − 1 + 2 | | 2 a + 1 | |
Jeżeli f(a) = f( 2 a − 1) to
| a − 3 | | 2 a − 4 | |
| = |
| , mnożymy na krzyż |
| a + 2 | | 2 a + 1 | |
( a − 3)*( 2a + 1) = ( a + 2)*( 2 a − 4)
2 a
2 + a − 6 a − 3 = 2 a
2 − 4a + 4 a − 8
− 5 a − 3 = − 8
− 5 a = − 5 / : ( − 5)
a = 1
=====
31 maj 18:22
Janek191:
| | x − 3 | |
f(x) = |
| x ∊ ℛ \ { −2} |
| | x + 2 | |
Miejsce zerowe funkcji f
| | x − 3 | |
f(x) = 0 ⇔ |
| = 0 ⇔ x − 3 = 0 ⇔ x = 3 |
| | x + 2 | |
x = 3
=====
f(3) = 0
31 maj 18:26
5-latek: A na końcu
Janek napisz mu to dużymi literami to co kiedy powiedział prof. Marek Belka w
sejmie
31 maj 18:26
Janek191:
Jakie jest polecenie do z. 3 ?
Narysować wykres ?
31 maj 18:27
Janek191:
A co powiedział Belka w sejmie ?
31 maj 18:28
5-latek: DO ROBOTY
31 maj 18:29
Janek191:
z.3
f(x) = − x = 0 ⇔ x = 0 , ale 0 ∉ ( − ∞ , − 1 >
f(x) = x2 = 0 ⇔ x = 0 ∊ ( − 1 , 2 >
x = 0 − miejsce zerowe
====
f(x) = − x + 6 = 0 ⇔ x = 6 ∊ ( 2 , + ∞)
x = 6 − miejsce zerowe
=====
31 maj 18:34
Jacek: Funkcja f jest opisana wzorem
f(x) = −x jesli x (−∞, −1>
x2 jesli x (−1,2>
−x+6 jesli x (2,+ nieskonczonosc)
a) Wyznacz miejsca zerowe funkcji f
b) Narysuj wykres funkcji f
31 maj 18:35
Janek191:

Wykres składa się z dwóch półprostych ( czerwonych) i kawałka paraboli łączącego
te półproste ( II półprosta bez początku )
31 maj 18:39
Janek191:
Już zrobione
31 maj 18:39
Jacek: Dzięki wielkie. Naprawdę
31 maj 18:45
Janek191:
I klasa ?
31 maj 18:47
5-latek: tak naprawdę jeśli nie będziesz musial pracować w wakacje to weź się do roboty .
Przynajmniej po godzince dziennie
31 maj 18:47
Jacek: Tak I klasa. Postaram się
31 maj 18:51
31 maj 18:54
Jacek: Postaram się uczyc matmy, aczkolwiek muszę uczyc się rozszerzenia z biol i chem, bo zmieniam
klasę i muszę nadgonic ich z materialem
31 maj 19:02