Wyznacz liczbe miejsc zerowych funkcji w zaleznosci od parametru k
Mela: Wyznacz liczbe miejsc zerowych funkcji: f(x)= x3 + 3x2 +kx + k w zaleznosci od wartosci
parametru k.
31 maj 15:48
ICSP: Wielomian f(x) = x
3 + Ax + B posiada:
| | A | | B | |
Jedno miejsce zerowe gdy : ( |
| )3 + ( |
| ))2 > 0 |
| | 3 | | 2 | |
| | A | | B | |
Trzy miejsca zerowe gdy : ( |
| )3 + ( |
| ))2 ≤ 0 |
| | 3 | | 2 | |
przy czym jeśli zachodzi równość to f(x) ma pierwiastki wielokrotne.
Równanie x
3 + ax
2 + bx + c = 0 można sprowadzić do równania t
3 + At + B = 0 za pomocą
Tyle teorii.
31 maj 16:01
Mela: Ok, rozumiem. A jest możliwe rozwiazanie tego zadania za pomoca rachunku rozniczkowego (zadanie
to pojawiło się w zbiorze w dziale podsumowujacym pochdne)?
31 maj 16:13
ICSP: Można. Wielomian stopnia trzeciego będzie miał trzy pierwiastki rzeczywiste jeżeli posiada dwa
ekstrema różnych znaków.
31 maj 16:17
Mela: A w jaki sposob do tego dojsc? Kompletnie nie wiem od czego zaczac...
31 maj 16:21
ICSP: 1. Liczysz pochodną
2. Wyznaczasz jej miejsca zerowe (x1 , x2)
3. Wielomian f(x) będzie miał trzy pierwiastki rzeczywiste jeśli f(x1) * f(x2) ≤ 0
W przeciwnym wypadku ma tylko jeden
31 maj 16:49
Mela: Ok, dziekuje za wskazowki!
31 maj 17:35