pochodna
bram: | | 1 | |
mam do obliczenia pochodną takiej funkcji: |
| |
| | √2−3t | |
no i liczę sobie w ten sposób
z=2−3t
| | 1 | | 1 | |
wtedy [ |
| ]'= |
| *z'=2√z*z' |
| | √z | | | |
no i wracam do podstawienia
2
√2−3t*(−3)]=−6
√2−3t
co tutaj robię źle, i dlaczego tak nie można?
30 maj 15:28
30 maj 15:42
bram: to jak w takim razie

?
30 maj 15:48
Kacper:
Pochodna ilorazu
30 maj 15:50
30 maj 16:08
K:
a po co pochodna ilorazu?
f(t) = (2 − 3t)
−1/2, to zwykła funkcja potęgowa
| | −1 | |
f'(t) = |
| (2 − 3t)−3/2*(−3) |
| | 2 | |
30 maj 16:51
bram: dzieki, faktycznie ta była prosta
| | 1 | |
a coś takiego? u= |
| |
| | v−√a2+v2 | |
hmm liczę jako [(v−
√a2−v2)
−1]' ale wychodzą mi takie banialuki... a wynik w odpowiedzi
mam zupelnie inny
30 maj 19:38
J: Rozbij na pochodną różnicy
30 maj 19:49
bram: ciekawy pomysł.. dopiero zaczynam swoja przygodę z taką matematyką jako samouk książkowy

dzięki wielkie!
30 maj 19:55
Mila:
Przekształcenie wyrażenia:
| | v+√a2+v2 | | v+√a2+v2 | |
u= |
| = |
| |
| | v2−a2−v2 | | −a2 | |
Teraz licz pochodną.
30 maj 20:36
J: No to mu ułatwiłaś
30 maj 20:55
bram: ale tak też zrobiłem

dzięki w każdym razie!
30 maj 21:20
bram: hmmm robiąc tak jak napisała Mila, wyszło mi coś zupełnie innego niż w odpowiedziach...
zrobiłem więc jako
[v−
√a2+v2]
−1 i wyszło, jednak jestem bardzo ciekawy tego rozwiązania Mili, mógłby mi ktoś
to rozpisać? byłbym bardzo wdzięczny
31 maj 18:34
Mila:
A co masz pod pierwiastkiem, bo 19:38 masz dwie wersje.
Napisz to policzę pochodną.
| | 1 | |
u= |
| tak ma być? |
| | v−√a2+v2 | |
31 maj 20:45
Dziadek Mróz:
Przy liczeniu pochodnych rozbijaj funkcję na części i licz od zewnątrz:
Podejrzewam v jako zmienną:
| | 1 | |
u(v) = |
| m = v − n n = √o o = a2 + v2 |
| | m | |
| | 1 | | 1 | |
[u(v)]' = [ |
| ]' = − |
| * m' = *) |
| | m | | m2 | |
m' = [v − n]' = [v]' − [n]' = 1 − n' = **)
| | 1 | |
n' = [√o]' = |
| * o' = ***) |
| | 2√o | |
o' = [a
2 + v
2]' = [a
2]' + [v
2]' = 0 + 2v = 2v
| | 1 | | v | |
***) = |
| * 2v = |
| |
| | 2√a2 + v2 | | √a2 + v2 | |
| | 1 | | v | |
*) = − |
| * (1 − |
| ) = ... |
| | (v − √a2 + v2)2 | | √a2 + v2 | |
31 maj 22:03
umyślny: tak u=U{1}{v−
√a2+v2, dzięki wam bardzo za rozwiązania

to jest właśnie dziwne, że w
poleceniu nie ma napisane jakiej zmiennej jest funkcja.. równie dobrze można by policzyć jako
u(a), chyba że takie przykłady rządzą się z góry ustaleniem jakimś?
dziękuje wam wszystkim, w razie wątpliwości przy następnych przykładach będę je tutaj wrzucał
1 cze 12:22