Wazne
Ktoś: Kochani, jak to zrobić


Pomocy

!
Zbiór T {1000...9999} sprawdź ile jest liczb w których co najmniej jedną cyfrą jest 1, co
najmniej jedną cyfrą jest 0, co najmniej jedna cyfrą jest 2.
5 gru 17:09
Basia:
Wszystkich liczb czterocyfrowych jest 9*10*10*10 = 9000
Policzmy ile jest liczb czterocyfrowych, w których nie ma cyfry 1
na miejscu tysięcy mogę wtedy stawiać 2,3,4,5,6,7,8,9
na pozostałych 0,2,3,4,5,6,7,8,9
czyli mam: 8*9*9*9
liczb czterocyfrowych z co najmniej jedną cyfrą = 1 jest
9000−8*9*9*9
policz to, bo mnie się nie chce
5 gru 17:18
Ktoś: no tak i tak samo dla liczb czterocyfrowych z co najmniej jedną cyfrą = 2
i dla 0 jest 9 000 − 9*9*9*9
sumuje wszystko i od 9000 odejmuje to co mi wyjdzie tak

to bedzie wynik?
5 gru 17:30
Basia:
niezupełnie, ja źle przeczytałam treść zadania
jeżeli w liczbie czterocyfrowej
muszą wystąpić 0,1,2 to
liczba składa się z cyfr:
(1) 0,0,1,2
(2) 0,1,1,2
(3) 0,1,2,2
(4) 0,1,2,x x≠0,1,2
w przypadku (1)
na miejscu tysięcy możemy postawić tylko 1,2 2 możliwości
| | | |
na pozostałych trzech umieszczamy dwa 0 na | =3 sposoby |
| | |
2 wstawiamy na ostatnie wolne na 1 sposób
razem: 2*3*1=6 sposobów
w przypadku (2)
na miejscu tysięcy możemy postawić tylko 1,2
jeżeli na pierwszym stoi 1 to na pozostałych umieszczamy 0,1,2 na 3! sposobów
jeżeli na pierwszym stoi 2
| | | |
na pozostałych trzech umieszczamy dwie 1 na | =3 sposoby |
| | |
0 wstawiamy na ostatnie wolne na 1 sposób
razem: 3!+3*1=6+3=9 sposobów
w przypadku (3)
na miejscu tysięcy możemy postawić tylko 1,2
jeżeli na pierwszym stoi 2 to na pozostałych umieszczamy 0,1,2 na 3! sposobów
jeżeli na pierwszym stoi 1
| | | |
na pozostałych trzech umieszczamy dwie 2 na | =3 sposoby |
| | |
0 wstawiamy na ostatnie wolne na 1 sposób
razem: 3!+3*1=6+3=9 sposobów
w przypadku (4)
na miejscu tysiecy możemy postawić 1,2,x
pozostałe 3 rozmieszczamy dowolnie na 3! sposobów
razem: 3*3! = 3*6=18
ostatecznie: 6+9+9+18
5 gru 17:55
Basia: poprawka:
w przypadku (4)
na miejscu tysięcy możemy postawić 1,2,x czyli 3 sposoby
x=3,4,5,6,7,8,9 czyli 7 możliwości
pozostałe 3 rozmieszczamy dowolnie na 3! sposobów
razem: 3*7*3! = 21*6 = 126
ostatecznie: 6+9+9+126=150
5 gru 18:06
Ktoś: Rozumiem Twoj sposob, ale czy moim tez sie tak da zrobic? bo mam inny wynik mianowicie 225

nie mamy jedynki 8*9*9*9=5832 czyli liczby z jedynka to 9000 − 5832= 3168
nie mamy dwojki 8*9*9*9= 5832 czyli liczby z dwojka to 9000 − 5832 = 3168
nie mamy zera 9*9*9*9= 6561 czyli liczby z zerem to 9000− 6561 = 2439
sumuje wszystki i od 9000 odejmuje 8775 to jest dobre dla lub a jak zrobic dla wszystkich 3
takim sposobem?
5 gru 18:37
Ktoś: Rozumiem Twoj sposob, ale czy moim tez sie tak da zrobic? bo mam inny wynik mianowicie 225

nie mamy jedynki 8*9*9*9=5832 czyli liczby z jedynka to 9000 − 5832= 3168
nie mamy dwojki 8*9*9*9= 5832 czyli liczby z dwojka to 9000 − 5832 = 3168
nie mamy zera 9*9*9*9= 6561 czyli liczby z zerem to 9000− 6561 = 2439
sumuje wszystki i od 9000 odejmuje 8775 to jest dobre dla lub a jak zrobic dla wszystkich 3
takim sposobem?
5 gru 18:37
Ktoś: Tak rozumiem Twoj sposob ale czy nie da sie dojsc moim

?
liczby bez jedynki 8*9*9*9= 5832 wiec z jedynka 9000−5832=3168
liczby bez dwojki 8*9*9*9= 5832 wiec z dwojka 9000−5832=3168
liczby bez zera 9*9*9*9= 6561 wiec z zerem 9000−6561=2439
To sposob na ,,lub" czyli sumuje wszystkie i 9000−8775= 225
jak takim sposobem rozwiazac dla ,,i" czyli dla wszystkich na raz

?
5 gru 19:25
Ktoś: Tak rozumiem Twoj sposob ale czy nie da sie dojsc moim

?
liczby bez jedynki 8*9*9*9= 5832 wiec z jedynka 9000−5832=3168
liczby bez dwojki 8*9*9*9= 5832 wiec z dwojka 9000−5832=3168
liczby bez zera 9*9*9*9= 6561 wiec z zerem 9000−6561=2439
To sposob na ,,lub" czyli sumuje wszystkie i 9000−8775= 225
jak takim sposobem rozwiazac dla ,,i" czyli dla wszystkich na raz

?
5 gru 19:26