matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
c
aaddaa:
jezeli w ciagu geometrycznym (a
n
) czwarty wyyraz jest rowny 1 szosty wyraz ma wartosc
1
4
to ile wynosi pierwszy wyraz tego ciagu?
5 gru 15:52
Godzio:
a
4
=1
1
a
6
=
4
a
1
=? a
6
=a
1
*q
6−1
a
4
=a
1
*q
4−1
1
=a
1
*q
5
4
1=a
1
*q
3
1
: q
5
= 1:q
3
4
1
= q
2
4
1
(
)
2
=q
2
2
1
q=
2
1
1=a
1
*
3
2
8=a
1
5 gru 15:58