okrag.
melania.: w okrag o srodku O wpisano czworokat ABCD. wyznacz miary katow tego czworokata oraz miare kata
ostrego utworzonego przez jego przekatne, jesli:
a) |∡AOB| = 120 , |∡BOC| = 120 , |∡COD| = 40
b) |∡AOB| = 150 , |∡AOD| = 60 , |∡COD| = 70
prosze o pomoc, nie wiem jak obliczyc kat zawarty miedzy przekatnymi.
5 gru 15:38
Basia:

∡ACB jest katem wpisanym opartym na tym samym łuku co ∡AOB
|∡ACB|=60
| | 180−120 | | 180−120 | |
|∡ABC|= |
| + |
| =60 |
| | 2 | | 2 | |
|∡BAC|=180−|∡ABC|−|∡ACB| = 180−60−60=60
∡ABD jest kątem wpisanym opartym na tym samym łuku co ∡AOD
|∡AOD|=360−120−120−40=80
|∡ABD|=40
|∡ASB|=180−|∡SAB|−|∡SBA|
|∡SAB|=|∡CAB|=|∡BAC|=60
|∡SBA|=|∡DBA|=|∡ABD|=40
|∡ASB|=180−60−40=80
|∡ASB|=|∡CSD|=80
|∡ASD|=|∡BSC|=100
5 gru 16:09
melania.: dziekuje.
5 gru 16:47