Wyznacz dziedzinę...
mat: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = √|x+2| − |x−2|
5 gru 14:54
Godzio: |x+2| − |x−2|≥0
|x+2| ≥ |x−2|
1o
(−∞,−2)
−x−2≥−x+2
−2≥2 czyli sprzeczne
2o <−2,2)
x+2≥−x+2
x≥0 => x∊<0,2)
3o
<2,)
x+2≥x−2
2≥−2 => <2,∞)
<0,2) ∪ <2,∞) => <0,∞)
5 gru 15:42
Paula012: Wyznacz dziedzinę wyrażenia wymiernego:
f(x) = pod pierwiastkiem (w liczniku) x2 − 4x + 2 /
(w mianowniku) 2x − 4
Wiem, że mianownik nie może być zerem, co daje 2x − 4 nie równa się 0
2x nie może być 4
/ :2
x nie może być 2
Ale co z licznikiem? Ma być większy bądź równy. Liczę deltę? wychodzi pierwiastek z 8. I co
dalej? Potrzebuję w ogóle liczyć licznik przy dziedzinie?
Proszę o pomoc.
23 lis 11:35
hehe: wyznacz dziedzine funkcji
√|x−4|−|x+6|
13 lut 13:15
52: |x−4|−|x+6|≥0
13 lut 14:08
iryt:

1)
|x+2| − |x−2|≥0⇔
|x+2|≥|x−2|
f(x)=|x+2|
g(x)=|x−2|
f(x)≥g(x) dla x≥0
13 lut 15:11
iryt:

2)
|x−4|−|x+6|≥0⇔
|x−4|≥|x+6|
f(x)=|x−4|
g(x)=|x+6|
x≤−1
13 lut 15:21