Dany jest wielomian...
mat: Dany jest wielomian trzeciego stopnia o współczynniku 1 przy najwyższej potędze. Pierwiastki
tego wielomianu tworzą ciąg arytmetyczny i wiadomo, że dwa z nich są liczbami przeciwnymi.
Suma pierwiastków tego wielomiany jest równa 12.
a) Wyznacz wzór tego wielomianu
b) Rozwiąż nierówność W(x − 3) ≤ 0
5 gru 14:49
Tola:
oznaczmy pierwiastki: a, b, c
to:
a,b,c, −−− tworzą ciąg arytm => 2b = a+c
i a+b+c= 12 => 2b+b= 12 => b= 4
to: a+c= 8 to: a i c nie mogą być przeciwnymi liczbami,
bo ich suma była by = 0 a jest = 8
zatem: mamy dwie możliwości:
a= −b lub c = −b
to: dla a= −b => a= −4 więc c = 12
dla c= −b => c = −4 więc a = 12
pierwiastkami zatem są : 4 , −4, 12 lub 12, −4, 4
wielomian ma postać:
W(x) = ( x −4)( x+4)( x −12) ( dla obydwu przypadków)
W(x) = ( x2−16)(x −12)= x3 −12x2 −16x +192
odp a) W(x)= x3 −12x2 −16x +192
b) W(x −3)≤0 => ( x−3 −4)(x−3+4)(x−3−12) ≤0
( x−7)( x+1)(x−15) ≤0
miejsca zerowe W(x) to: x= 7 v x= −1 v x = 15
narysuj "falę " przez te miejsca zerowe i podaj rozwiązanie .
5 gru 15:38