Dana jest funkcja...
mat: | | mx−4 | |
Dana jest funkcja o wzorze f(x) = |
| . Wyznacz maksymalny przedział do którego musi |
| | x−m | |
należeć parametr m, aby funkcja była rosnąca w każdym z przedziałów, w którym jest określona.
5 gru 14:46
Basia: Pomagam
5 gru 15:16
Basia:
x−m≠0 ⇔ x≠m
D=ℛ/{m}
czyli funkcja jest określona w przedziałach: (−
∞;m)∪(m;+
∞)
jeżeli ma być w tych przedziałach rosnąca to jej pochodna musi być w tych przedziałach dodatnia
| | m(x−m)−1*(mx−4) | |
f'(x) = |
| = |
| | (x−m)2 | |
mianownik jest dodatni czyli licznik też musi być dodatni
4−m
2>0 ⇔ (2−m)(2+m)>0 ⇔
m∊(−2;2)
5 gru 15:24
mat: | | m(x−m)−1*(mx−4) | |
skąd się to wzięło f'(x) = |
| ? |
| | (x−m)2 | |
czy nie znając pochodnych da się to rozwiązać w inny sposób?

P.S. Dzięki za inne zadania w których mi pomogłaś
6 gru 12:50
joopi: Nie rozumiem skąd sie wzięła ta pochodna.... ?
23 sty 19:22