| 1 − cosx |
| ||||||||||||
limx−>0 | = limx−>0 | = i co dalej zrobić ? | |||||||||||
| x2 | x2 |
| sin(a*x) | ||
Wykorzystać należy tw. limx→0 | = 1 | |
| a*x |
| 1 − cosx | 2*sin2(x/2) | 2*sin(x/2)*sin(x/2) | ||||
lim | = lim | = lim | = | |||
| x2 | x2 | 4*(x/2)*(x/2) |
| 1 | sin(x/2) | sin(x/2) | 1 | 1 | |||||
*lim | *lim | = | *1*1 = | ||||||
| 2 | x/2 | x/2 | 2 | 2 |
| 2sin2x2 | ||
granica = limx→0 | = | |
| x2 |
| sinx2 | sinx2 | |||
2*limx→0 [ | * | ] = | ||
| x | x |
| sinx2 | sinx2 | |||
2*limx→0 | *limx→0 | |||
| x | x |
| sint | sint | |||
granica = 2*limt→0 | *limt→0 | = | ||
| 2t | 2t |
| sint | sint | |||
2*12*12*limt→0 | *limt→0 | = | ||
| t | t |
| x | ||
w jaki sposób zamieniłeś 1 − cosx na 2*sin2 | ? ja znam tylko przekształcenie | |
| 2 |
| 2x | ||
1 − cosx na 2sin | ||
| 2 |
| 2x | ||
aha czyli źle zapisałem 1 − cosx = 2sin2 | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||||||||||||
Ja w zeszycie mam = 2limx−>0 [ | ]2 * | = | tak tez może | ||||||||||||
| 4 | 2 |