matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Skróć ułamek
mat:
x
5
− 1
Skróć ułamek występujący we wzorze funkcji f(x) =
(x
2
−1)(x
4
+ x
3
+ x
2
+ x + 1)
5 gru 14:37
Tola:
x
5
−1=( x−1)(x
4
+x
3
+x
2
+x+1)
(x−1)(x
4
+x
3
+x
2
+x+1)
1
f(x)=
=
(x−1)(x+1)(x
4
+x
3
+x
2
+x +1)
x+1
dla x≠ 1 i x≠ −1
5 gru 15:10