Dany jest wielomian
mat: Dany jest wielomian W)x) = −4x3 − 2x2 + 1 = 0. Rozwiąż nierówność W(x) > 0.
5 gru 14:32
Basia:
Na mocy tw.Bezou pierwiastkami wymiernymi mogą być liczby:
±1; ±12; ±14
W(1) = −4−2+1≠0 odpada
W(−1) = 4−2+1≠0 odpada
W(12) = −4*18−2*14+1 = −12−12+1=0
mamy pierwszy pierwiastek x=12
w takim razie W(x) musi być podzielny przez x−12
dzielimy
−4x3−2x2+1 : x−12 = −4x2−4x−2
4x3−2x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4x2+1
4x2−2x
−−−−−−−−−−−−−−
−2x+1
2x−1
−−−−−−−−−−
0
W(x) = (x−12)(−4x2−4x−2) = −(x−12)(4x2+4x+2)
i szukamy pierwiastków P(x) = 4x2+4x+2
4x2+4x+2=0
Δ=16−4*4*2=−16
nie ma pierwiastków
4x2+4x+2 >0 dla każdego x∊ℛ
stąd:
W(x) > 0 ⇔ −(x−12)>0 ⇔ x−12<0 ⇔ x<12 ⇔ x∊(−∞;12)
5 gru 14:50
Tola:
−4x3 −2x2 +1 >0 / : (−1)
4x3+2x2 −1 <0
W(12)= 4*18+2*14−1= 0
wykonujemy dzielenie:
4x3 +2x2 −1 ) : ( x −12) = 4x2 +4x +2
−4x3 +2x2
−−−−−−−−−
= 4x2 −1
− 4x2 +2x
−−−−−−−−−
= 2x −1
−2x +1
−−−−−−−−
= =
otrzymamy:
( x −12)(4x2+4x +2) <0 Δ <0 to wyrażenie 4x2 +4x +2 >0 dla x€R
więc x−12 <0 => x < 12
odp: x€ ( −∞, 12)
5 gru 14:56
bobi: 4x3−2x2−4x−2=0
11 mar 19:12