Wielomiany
mat: 1.Reszta z dzielenia wielomianu W(x) = x3 +2x + m przez (x+2) jest równa (−24). Wyznacz
wszystkie pierwiastki tego wielomianu.
2.Pierwiastkami wielomianu trzeciego stopnia W(x) są liczby 1,−1. Wielomian ten jest podzielny
przez (x+5)
a) napisz wzór tego wielomianu, jeśli wiadomo, że do wykresu należy punkt A = (−2 ,18)
b) Wyznacz parametry a,b, tak aby W(x) = P(x), jeśli P(x)=2x3 + (a−b)x2 − 2x+b
5 gru 14:30
mat: pomoże ktoś?
5 gru 19:16
BiebrzaFun : 1)
W(−2)=−8−4+m=−24⇒m=−12
W(x)=x
3+2x−12
dzielę przez x−2 (2 jest pierwiastkiem W(2)=0)
W(x)=(x
2+2x+6)(x−2)
Δ=4−24=−20<0
jedynym pierwiastkiem jest x=2
2)
a)W(x)=a(x−1)(x+1)(x−5)
| | 6 | |
18=a*(−3)*(−1)*(−7)⇒a=− |
| |
| | 7 | |
| | 6 | |
W(x)=− |
| (x−1)(x+1)(x−5) |
| | 7 | |
b)
doprowadź do postaci ogólnej,współczynniki przy x z równymi potęgami mają być równe
5 gru 19:55
mat: dlaczego w a) pomnożyłeś przez (x−5) a nie (x+5)

6 gru 11:09
mat: i przy (x+5) wychodzi a=b, b= −10 ?
6 gru 11:14
6 gru 11:15
BiebrzaFun : przepraszam ,pomyłka,powinno być x+5,po... mi się
6 gru 11:32