Wyznacz wszystkie wartości parametru m
mat: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie |2x+4| − |2x−4|=m ma nieskończenie
wiele rozwiązań.
5 gru 13:58
Rudy: Gdyby lewą stronę równania potraktować jako wzór funkcji to po rozbiciu na trzy przedziały wzór
wygląda następująco:
dla x < −2 ; y = −8
dla −2 <= x < 2 ; y = 4x
dla x >= 2 ; y = 8
Na wykresie na zielono
Funkcja stała y = m ma nieskończenie wiele punktów wspólnych z tą funkcją gdy
m jest równe −8 lub 8 i pokrywa się z prawą lub lewą częścią wykresu.
Na wykresie na niebiesko.
Zatem odpowiedź m = −8 lub m = 8
5 gru 14:14
Rudy: Gdyby lewą stronę równania potraktować jako wzór funkcji to po rozbiciu na trzy przedziały wzór
wygląda następująco:
dla x < −2 ; y = −8
dla −2 <= x < 2 ; y = 4x
dla x >= 2 ; y = 8
Na wykresie na zielono
Funkcja stała y = m ma nieskończenie wiele punktów wspólnych z tą funkcją gdy
m jest równe −8 lub 8 i pokrywa się z prawą lub lewą częścią wykresu.
Na wykresie na niebiesko.
Zatem odpowiedź m = −8 lub m = 8
5 gru 14:16