pochodna
Mateusz: Pochodna cząstkowa:
dudz=yx/z
5 gru 13:53
AS: Nie rozumiem zapisu
5 gru 14:12
Mateusz: y do potęgi x/z (x dzielone przez z)
5 gru 14:19
Mateusz: y do potęgi x/z (x dzielone przez z)
5 gru 14:19
Basia:
Jeżeli różniczkujesz po z to pozostałe zmienne traktujesz jak stałe (jak liczby) czyli
u(x,y,z) = y
x/z
| du | | x | | x*yx/z*lny | |
| = yx/z*lny*(− |
| )= − |
| |
| dz | | z2 | | z2 | |
5 gru 14:25
AS: Chodzi mi o to,jaka jest funkcja podstawowa,bo to co widzę
oznacza pochodną funkcji
5 gru 14:27
Mateusz: Dziekuję Basiu.
Szczerze mówiąc nie mam problemu z pochodnymi, ale tego przykładu nie rozumiem. Skorzystałaś ze
wzoru ax i potem jest pomnożone przez pochodną (x/z), ale szczerze mówiąc nie wiem czemu i
czemu całość tak wygląda.
5 gru 14:34
Mateusz: Chyba, że po prostu jest zasada, że jeżeli jest w potędzie x w mianowniku to wtedy trzeba na
końcu pomnożyć jeszcze przez pochodną potęgi... czy tak jest?
5 gru 14:36
Basia:
trzeba pomnożyć przez pochodną funkcji wewnętrznej
funkcją wewnętrzną jest v(x,z) = xz
(az)' = −az2
dvdz = −xz2
5 gru 15:35