Napisz wzór funkcji...
mat: a) Napisz wzór funkcji logarytmicznej f, jeśli wiadomo, że do jej wykresu należy punkt P=(3,1)
b) Narysuj wykres funkcji g(x) = f(−x)
c) Narysuj wykres funkcji h(x) = f(9x)
5 gru 13:49
Basia:
to musi być f(x)=log3x bo 30=1
wykresów to ja tu rysować nie będę, ale:
wykres g(x) = f(−x) jest symetryczny do wykresu f(x) względem osi OY
h(x) = f(9x) = log3(9x) = log39+log3x = 2+log3x czyli wykres h(x) dostaniesz po
przesunięciu wykresu f(x) o dwie jednostki w górę
5 gru 15:49